Tečaj vezanja umetnih muh

RS Poljčane je v petek, dne 2. 3. 2018, pripravila tečaj vezanja umetnih muh. Kolegi ribiči, ki se aktivno ukvarjajo z muharjenjem, so po večini z RS Slovenske Konjice in z RS Slov. Bistrica. Imajo izjemno znanje in seveda veliko izkušenj, saj so tudi aktivno tekmovali v tej zvrsti ribolova. Na tečaj so prinesli svojo opremo in nam pokazali, kako se izdela umetna vaba za lov rib. Presenetilo nas je, da to niso samo imitacije muh, ampak tudi drugega življa, s katerim s prehranjujejo ribe. Spoznali smo materiale za izdelavo vab, ki so v veliki meri živalskega izvora, uporabne pa so tudi razne umetne snovi. Sama izdelava umetne vabe je zelo natančno delo, ki zahteva oster vid, ki nam v zrelih letih že mnogim precej nagaja. Temu se da delno izogniti z uporabo dobre osvetlitve in uporabo povečevalnega stekla. Ker so prsti mnogokrat preveliki,  je potrebno uporabiti tudi pripomočke, kot so pincete in ostala pomagala. Vabe si ribiči večinoma pripravljajo doma. Da se vabe med prenašanjem ne poškodujejo, jih spravijo v posebne škatle, ki se med lovom nahajajo v žepih ribiškega suknjiča in so tako pri roki ob morebitnem trganju vrvice ali zamenjavi vabe.
Pogovarjali smo tudi o različnih načinih ribolova z umetnimi vabami, pa tudi o ostali potrebni opremi za takšen lov. Na tečaju je pred našimi očmi nastalo kar nekaj različnih umetnih vab v raznih velikostih, ki so bile izdelane iz različnih materialov. Spoznali smo, da je pri umetnih vabah zelo pomembna obtežitev, ki je za različne vodotoke specifična.
Večina naših članov še ni muharila, saj v bližini ni izrazito muharskih vod, so nam pa fantje na tečaju s predstavitvijo vzbudili kar nekaj želja po preizkusu tega načina ribolova. V imenu RS Poljčane se jim zelo lepo zahvaljujem za preneseno znanje in izkušnje in upam, da bom kmalu srečal kakšnega od naših članov z muharsko palico v roki.

Pred začetkom tečaja je bilo malo kramljanja
Stari “mački” pri izdelavi
Izdelava vabe