DAN MLADIH RIBIČEV IN 5. ŠOLA RIBOLOVA

Zaradi prekrivanja dogodkov ob zaključku meseca maja  je odpadel dvodnevni ribiški tabor mladih ribičev na Pragerskem. Kot nadomestilo smo v nedeljo, dne 27.5.2018,  organizirali  enodnevni dogodek “DAN MLADIH RIBIČEV IN 5. ŠOLA RIBOLOVA”. Zaradi obilice dogodkov je bila udeležba skromna, saj se je 5. šole ribolova udeležilo samo pet mladih ribičev iz naše RD.

Za začetek smo se mentorji in udeleženci spoznali med sabo. Ugotovili smo, da so se male šole ribolova udeležili Nik, Matic, Miha, Maj in Brin, mentorji pa smo bili Konrad, Božo, Brane in Vojteh.

Prvi del male šole je bil teoretičen. Predstavili smo našo organizacijo, pravila ribolova, ribiško etiko, varovanje narave in spoznavali ribe naših voda. Tukaj smo mentorji ugotovili, da je mladim mučno poslušati teorijo, čeprav moramo mentorji priznati, da so mladi skozi pogovor dokazali, da imajo kar solidno teoretično znanje. Mentorji smo se iz srca nasmejali, ko je bilo ob koncu predavanja mladim ponujeno “Ali imate kakšno vprašanje”, se je zmeraj ponovilo “Kdaj gremo ribe lovit?”.

Sledilo je spoznavanje posameznih načinov ribolova. Za muharjenje je poskrbel Brane, za lov s plovcem Božo in za lov z obtežilnikom Konrad, sam pa sem poskrbel, da mladeniči niso bili lačni.

Po zaključku predstavitev tehnik ribolova so se mladi pripravili na lov in lovili do kosila, po kosilu pa je sledilo tekmovanje. Za tekmovanje je lahko vsak izbral način ribolova po želji, merilo za vrstni red pa je bila teža ulovljenih rib. Večina jih je izbrala lov z obtežilnikom, kar pa se je na koncu izkazalo za neučinkovito, saj prijemov velikih rib ni bilo in zmagal je Brin, ki je lovil na plovec.

Mentorji smo pripravili praktične nagrade, ki sta jih prispevali trgovina SOM in trgovina TROFEJA. Obema sponzorjema se lepo zahvaljujemo.
Podelitvi nagrad so se pridružili starši, kar je dalo še dodatno vzpodbudo mladeničem.

Preživeli smo lep dan v naravi brez telefonov in računalnikov, kar daje poseben čar takšnim dogodkom.